Jotenkin herättää hieman ristiriitaisia tunteita nuo viisut. Tietenkin hienoa, että saatiin vihdoin järjestää ne. Tuntuu kuitenkin, että suomalaisilta karkaa mopo käsistä tällaisissa asioissa. Eilen perjantaina koko Hesan  kaupunki tursusi hieman väkisin väännetyltä haiskahtavaa ohjelmaa. Vaikea välttyä ajatukselta, että suomalaisten huonohko itsetunto on taas nostanut päätään ja pitää ulkomaisia viisuturisteja varten repiä joka kadunkulmaan jotain häppeninkiä - kun eihän Helsinki voi kelvata sellaisenaan. Jonkinlaista aitouden, välittömyyden ja vain tekemisen riemusta järjestetyn ohjelman puuttuminen tuntui leijuvan ilmassa.

Toivottavasti olen väärässä, vaikea tietenkin sanoa kun en ole itse ollut järjestämässä mitään viisuihin liittyvää. Joka tapauksessa touhu vaikuttaa vihaisen anopin ensimmäiseen vierailuun valmistautuvan miniän hysteriaa, ettei vaan tule sanomista mistään. Toisaalta, aika suloista tavallaan. Tuskin moni muu maa viitsisi nähdä pahemmin vaivaa, suomalaisia on mukana sankoin joukoin vapaaehtoisenakin.

Mietityttää suomalainen kulttuuri muutenkin aika paljon nykyään. Kirjoitin siitä viimeksiki, en tiedä miksi asia pyörii niin mielessä. Suomi on loppujen lopuksi aika uusi valtio, kai tässä vielä haetaan identiteettiä ja kokeillaan siipiä. Edelleen turvaudutaan kuitenkin aika helposti muihin maihin, haetaan varmuutta sieltä. Ei uskalleta itse kehitellä uutta vaan tuodaan malli Ruotsista tai Keski-Euroopasta. Vieläkin puhutaan Suomesta ja Euroopasta kuin Suomi ei olisi kiinteä osa maanosaansa. Sinänsä mallin ottamisessa ei ole mitään pahaa, mutta kun se toistuu lähes joka asiassa kyseenalaistamatta, se alkaa vaikuttaa myös kansalaisten suhtautumisessa itseensä suhteessa muihin. Erityisesti muiden maiden kansalaisiin, alistutaan ja nostetaan muut perusteetta jalustalle itsen yläpuolelle. Niin kuin ulkomailla (muissa länsimaissa erityisesti) automaattisesti tiedettäisiin mikä suomalaisille on parasta. Höpsistä. Minuun ei ainakaan tee vaikutusta siihen vetoaminen, että Saksassakin tehdään niin tai näin.

Vähitellen tapahtuu kuitenkin muutosta. Monissa asioissa pärjätään paremmin kuin koskaan ja opitaan, että meillä osataan myös. Ei tarvitse enää häpeillä suomalaisuuttaan. Se on aika iso juttu. Suomi on kait tulossa murrosikään, uskalletaan jo kapinoida ja kokeilla omia siipiä.

Veikkaan, että muutaman vuosikymmenen päästä suomalaiset suhtautuvat aivan eri tavalla itseensä. Ei pidetä enää pienenä ihmeenä, jos Euroviisuista tai lätkän MM-kisoista tulee voitto :)